Thursday, September 15, 2011

Homemade icecream



ice cream yg sudah boleh dimakan..hias dgn choc rice



dlm btk kon....

resepi diambil dari kak Jue Nida , kongsi resepi

resepi dah di ubah suai sedikit...

3/4 cawan susu pekat manis
2 cawan air masak
1 sudu besar ovalate
1 sudu besar tepung jagung
1 penutup esen vanila
2/3 serbuk koko @ perasa dan pewarna coklat

cara:

1) tuang 3/4 cawan pekat manis dan 2 cawan air masak dalam periuk
2) masukkan sesudu besar tepung jagung, kacau rata dalam susu dan air tadi (utk mengelakkan cepat cair)
3) kacau atas api sehingga tepung tadi agak masak
4) kemudian sejukkan
5) apabila dah sejuk tambahkan satu sudu ovalate dan esen vanila, koko, @ pewarna dan perisa
6) kemudian kacau dengan mixer dgn kelajuan tinggi hingga gebu, ringan dan penuh bekas.
7) bekukan...:)



No comments:

Post a Comment