Monday, September 26, 2011

Bihun sup



Kat umah ni kalau masak selain nasi..baru laku...kalau nasi..anak2 x berapa gemar sgt nak mkn . masak bihun sup hari ni 3 mangkuk Hairie makan...puas hati

Bahan2

sup

Bawang besar
halia
bawang putih
ayam
sup bunjut
kiub ayam knor
sos tiram
bunga lawang
buah pelaga

cili kicap

bawang besar
bawang putih
cili padi
kicap pekat

cara2
sup

1) rebus ayam
2) tumis bawang putih, bwg besar dan galia yang dimesin tadi bersama buah pelaga dan bunga lawang
3) agak2 kekuningan, toskan minyaknye..tumisan td dimasukkan dalam air rebusan ayam td.
4) ayam yang d rebus tadi boleh di keluarkan dan dicarik-carik
5) setelah air rebusan tadi mendidih, masukkan kiub ayam knor, sup bunjut, sos tiram dan sedikit garam
6) tunggu bebrapa minit, boleh tutup apinya..

cili kicap
1) sangai cili padi, bawang besar dan bwg putih
2) kemudian blender bersama kicap pekat dan sup yang telah dimasak td.

hiasan
1) setelah siap bolehlah dihias dengan daun sup/daun bawang, bawang goreng, cili merah, fish cake, telur



No comments:

Post a Comment