Sunday, October 21, 2012

Nasi Tomato




Nasi Tomato

Resepi asal: Dapur Tanpa Sempadan
Resepi bawah ni, dah diolah sedikit, mengikut bahan2 yang ada di rumah.... dan cara tersendiri...minta maaf ye tuan punya resepi.... :)

Bahan:

4 cawan beras , cuci
1 tin tomato puree yg kecil, (saya guna 1 tin sbb x de sos tomato kat rumah)

3 camca besar minyak sapi
2 biji bawang besar, hiris
3 ulas bawang putih, dicincang
1 inci halia, dititik
1 helai daun pandan, disimpul
3  cawan air
11/2 cawan susu rendah lemak (atau susu sejat)
Garam secukup rasa
1 batang kayu manis
5 kuntum bunga cengkih
3 biji buah pelaga
1 kuntum bunga lawang

BAHAN HIASAN :-)
Hirisan daun bawang/daun sup
Bawang goreng
Kismis
Kacang pis

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Panaskan minyak sapi dalam periuk, tumis kayu manis, bunga lawang, bunga cengkih, buah pelaga, halia, bawang besar, bawang putih dan daun pandan hingga harum. Masukkan pes tomato , kacau rata dan masukkan beras. Gaul hingga mesra dan tutup periuk tadi dalam 1-2 minit)
  2.  Tuang air dan susu rendah lemak. Masukkan garam secukup rasa dan kacau rata. Masak seperti biasa hingga nasi kering. Tabur kismis dan kacang pis (jika guna). Dan biar nasi betul2 masak. Gemburkan dan matikan suis rice cooker tadi.
  3. Hidangkan dengan menabur hirisan daun bawang/daun sup dan bawang goreng.





No comments:

Post a Comment