Tuesday, September 11, 2012

Mama Carie Cendawan

resepi dari Azlita masam manis

tak pandai nak lorek2 atas dia..so saya letak 2 biji love tu jer..hehehe


200 gm mentega


100 gm gula Kastor


1 biji kuning telur


1 sudu teh esen Vanilla




Bahan Di ayak


260 gm tepung red rose atau tepung gandum


50 gm tepung jagung


50 gm susu tepung




Pukul mentega dan gula hingga sebati.


Masukkan kuning telur dan esen vanilla dan terus memukul.


Masukkan bahan yang telah di ayak sedikit demi sedikit dan uli hingga menjadi doh yang lembut dan tidak melekat di tangan


Masukkan doh dalam beg plastik kedap udara dan simpan dalam peti ais selama 15 minit




Panaskan oven pada suhu 150 C


Sediakan loyang pembakar dan oleskan dengan sedikit butter ~ ketepikan


Keluarkan doh dari peti ais dan canai di atas 2 lapik plastik supaya ia tidak melekat-lekat


Terap dengan acuan pilihan


Susun di atas dulang pembakar


Bakar dalam oven dengan suhu 150 C selama 10 minit ~ setengah masak


Kemudian biarkan ia sejuk.




Sekarang kita sediakan icing




Icing


1 biji putih telur


1 sudu besar tepung jagung


90 gm gula icing




Pukul putih telur hingga kembang


Masukkan gula icing dan tepung jagung dan terus pukul dengan speed laju hingga adunan likat


Masukkan adunan dalam piping bag.




Paipkan icing atas biskut tadi


Untuk lorekan atas biskut ~ celupkan lidi kecil di dalam coklat emulco dan lorekkan dengan corak pilihan


Atau boleh juga taburkan manik gula untuk hiasan




Bakar semula biskut dalam oven pada suhu 150C selama 10 minit lagi


Sejukkan sebelum di simpan dalam bekas kedap udara




* untuk dapatkan icing yang putih, biskut yang di bakar pertama sebelum kita letak icing tu bakar sampai masak atau 3/4 masak

No comments:

Post a Comment