Entri kedua red velvet untuk malam ni...entri yang pertama dgn x sengaja terdelete..kecewa betul...
Percubaan pertama buat kek ni raya puasa hari tu... tup tup raya haji ada org nak tempah...alhamdulillah, rezeki... resepi hari tu, ambil dari utube luar negeri...x ingat dah link nye kat mana... tp baru2 ni terintai blog Kak ita dan QH , jumpa lak resepi yang senang..so saya pun cuba yg ni..alhamdullillah..menjadi...
Resepi
Bahan2
1 1/4 cup tepung
1/2 sudu kecil baking powder
1/2 sudu kecil garam
1 sudu besar serbuk koko
1 sudu besar pewarna merah
57 gm butter tampa garam (saya guna 1/4 cawan)
3/4 cawan gula
1 biji telur - guna
gred A
1/2 sudu kecil esen vanila
1/2 cwn buttermilk - ( saya guna 1/2 cawan susu cair + 1 sudu besar cuka)
1/2 sudu kecil cuka masakan
1/2 sudu kecil baking soda
Cara
Dalam satu bekas ayak tepung, baking
powder dan garam. Ketepikan.
Dalam satu mangkuk yg kecil, satukan serbuk koko dan pewarna merah dan kacau rata hingga menjadi paste. Ita tambahkan sedikit air supaya mudah melarut.
Dalam satu mangkuk yg kecil, satukan serbuk koko dan pewarna merah dan kacau rata hingga menjadi paste. Ita tambahkan sedikit air supaya mudah melarut.
Dengan menggunakan mixer, pukul butter
dan gula hingga lembut dan ringan.
Masukkan telur dan pukul lagi hingga
bergaul sempurna.
Masukkan esen vanila dan campuran koko dan
pewarna merah tadi dan pukul lagi hingga sebati.
Masukkan tepung berselang seli dgn
buttermilk. Mulakan dengan tepung dan diakhiri dgn tepung (tepung, susu,
tepung, susu dan akhir tepung).
Dalam satu bekas kecil yg lain satukan
cuka dan baking soda. Kemudian masukkan ke dalam adunan tadi. Gaul kan sempurna
dgn spatula.
Bakar pada suhu 150c, 20 minit (ikut oven saya)
Bakar pada suhu 150c, 20 minit (ikut oven saya)
Cream Cheese Frosting
Ada 2 resepi yang boleh digunakan
1) resepi yang pertama ( x ingat sumbernya)
125 gm cream cheese
60 gm butter
60 gm gula icing
Pukul cream cheese dengan butter hingga kembang, masukkan gula icing sedikit demi sedikit hingga betul2 kembang dan gebu
2) boleh guna cara kak ita , tambahkan sedikit fresh cream yang dipukul kental, untul memudahkan kita mendeko ..boleh rujuk sini... kak ita
mmg senangkan resepi ni..QH sdri dh 2x buat guna resepi yg sama..smoga maju yea bisnes yg diusahakan tu...
ReplyDeletetq..qh
ReplyDelete